Loading

wait a moment

Att besöka Vita huset

Vita huset ligger i mitten av USA:s huvudstad och kan kallas för landets hjärta. Naturligtvis vill många besöka det världsberömda huset. Men Vita huset är en arbetsplats för många tjänstemän, såväl som presidentens och första familjens hem. Det är en begränsad del av Vita huset som visas. Givetvis är det rum med stora historiska värde som visas till publiken. Sakkunniga säkerhetsvakter är på plats och kan svara på besökarnas frågor.

Naturligtvis finns det många flera som vill besöka Vita huset än vad kan tillåtas. Amerikanska medborgare måste kontakta sin kongress medlem och ber denne att boka en besökstid. Icke-medborgare måste kontakta sitt lands ambassad i Washington, DC. Det är viktig att ta kontakt väl i förväg eftersom det är först till kvarn som gäller. En rundtur börja med Blue Room (de blåa rummet) som är en av tre stora salonger i Vita huset. Rummet är ovalformad och inred i Empirstilen, i Sverige känd som Karljohansstil. Där hålls stora statliga mottagningar och President Grover Cleveland gifta sig i rummet år 1886. Nästa på rundturen är Red Room (det röda rummet) som är den andra av tre stora salonger vilket också är inredd i Empirstilen. Tidigare använd rummet som en musiksal, komplett med piano och notställ. Nu är det inrett som finrum och är mestadels för uppvisning även om det finns notstället på plats till ära av rummets tidigare ändamål. Den tredje av de stora salongerna är Green Room (det gröna rummet). Det också är inredd i Empirstilen och används mestadels för mindre statliga mottagningar. Sedan kommer man till State Dining Room (de statliga matsalarna) som är den större av två fina matsalar i Vita huset. Det används främst för formella statliga middagar och mottagningar. Och där man håller fina middagar måste det finnas fin porslin. China Room (porslinsrummet) fram till 1902 används endast för förvaring.  Men efter 1902-renoveringen blev rummet ett galleri som visar historisk porslin och ett mötesrum för första damen. Till sist får man ser på den världsberömd Rose Garden. Det var etablerad 1913 främst med inhemska nordamerikanska växter.  Och såklart har trädgården massor av läckra rosor,  såsom ‘King’s Ransom’ och ‘Pascale’. Mer än bara en vacker trädgård, används Rose Garden flitig för pressträff och utomhus mottagningar.

Bra att veta

Säkerheten är mycket sträng även på delarna av Vita huset som är öppet till publiken. Alla vuxna måste visa ett godkänt id kort. Man får inte ta med sig stora väskor eller ryggsäck men på närliggande Union Station finns det skåp man kan hyra. Det finns ingen parkering i närheten till Vita huset men flera tunnelbanestationer inom gångavstånd. Och besökare får inte tillgång till toaletter heller. Om det hela verkar för krångligt finns det istället en gratis app man kan ladda ned för en virtuell rundtur. White House Historical Association (Vita huset historiska föreningen) står bakom appen, som håller en hög kvalitetsnivå. Men för denne som vill se Vita huset på riktig är det möjlig, fast det krävs lite planering i förväg.  Men det är väl värt ansträngningen för denne som vill besöka en vacker historisk plats.