Loading

wait a moment

British Museum

Utbudet av museum och utställningar runt om i världen är enormt, museum innehållandes modern konst, teknologi och historia till de lite mer udda museum så som dödens museum i Thailand eller ABBA museet i Stockholm. Finns det ett ämne som förtjänar eller som har lång historia, då är chansen stor att det finns representerat genom ett museum någonstans i världen. Med anledning av detta tänkte jag dela med mig av museum och utställningar som kan vara värda ett besök under era resor runt om i världen. Först ut har vi England där jag valt ut två platser, British Museum och Madame Tussauds.

British Museum

Skapandet av det brittiska museet genomfördes mer eller mindre tack vare en man, Sir Hans Sloane som under sin livstid samlade på sig en helt otrolig samling av antikviteter, artefakter och konstverk som tillsammans uppgick till omkring 71 000 olika verk. Då han inte ville se sin samling säljas av i delar eller spridas ut över världen efter hans bortgång valde han att donera allt till King George II. Som en följd av detta skapades det brittiska museet under 1754 efter att kungen och parlamentet fattat beslutet tillsammans, i syfte att bevara Sloanes enorma samling tillsammans med en enorm samling av böcker som bland annat Sir Robert Cotton byggt innefattandes verk som sträckte sig tillbaka till drottning Elizabeths tid samt från det kungliga biblioteket.

Från början fanns museet beläget i Montagu House som tidigare tillhörde en förmögen familj i staden, en byggnad som 1800-talet helt enkelt var för liten för att inhysa alla dessa objekt och man beslöt sig för att riva den och bygga upp byggnad på platsen, en byggnad som öppnades 1857.  Sedan dess har man fortsatt att utöka byggnaden med nya tillägg genom åren, som bland annat det kända Round Reading Room.  När man sedan flyttade över hela samlingen med böcker till det brittiska biblioteket under 1998 frigjorde man ett enormt utrymme som förvandlades till Queen Elizabeth II Great Court, det största av sitt slag i Europa.

Även om museet idag inte längre har varken böcker eller naturhistoriska element så fortsätter samlingen att växa år efter år och från att från början ha bestått av 71 000 verk kan man idag ta del av över 13 miljoner olika verk som täcker människans kultur från förhistoriska perioder fram tills idag. Men räkna nu inte med att kunna ta del av alla dessa verk under ett besök på museet då man endast har en procent av den totala samlingen ute för allmänhetens beskådning. Visst roterar man bland de olika verken och uppdaterar sina utställningar titt som tätt men det är tveksamt till att någon enskild människa skulle hinna med att ta del av hela denna samling under sin livstid. Men då det finns så mycket att se här har gjort att museet idag är det mest besöka museum i England och det tredje mest besöka museet i världen. Näst ut väntar nästa museum i London, ett av Englands största turistattraktioner, Madame Tussauds vaxmuseum.