Loading

wait a moment

Centre Pompidou, Paris

Är du en konstnörd ute efter något helt annorlunda ifrån museerna vi är vana vid i Sverige? Centre Pompidou i Paris är ett museum som sticker ut ifrån mängden med sitt nytänkande koncept och sin specialdesignade byggnad. Detta är Frankrikes nationalmuseum för modern konst.

Centre Pompidou öppnades på initiativ utav den franska presidenten vid namn Georges Pompidou. År 1969 bestämde han att den lediga ytan på torget Plateau Beaubourg passade perfekt för ett museum, ett museum med en helt ny inriktning. År 1977 slog de upp portarna för allmänheten och numera är Centre Pompidou ett utav de mest välbesökta museerna i världen. Med ett brett utbud av utställningar, vernissage och föreställningar lockar museet till sig en blandad publik i alla åldrar. Varje år kommer miljontals besökare ifrån världen över hit för att inspireras och glädjas utav museets buffé av modern konst. Byggnaden kom till genom en arkitekttävling som lockade så många som 681 bidrag. Det vinnande bidraget kom ifrån männen Renzo Piano, Gianfranco Franchini och Richard Rogers. Byggnaden i sig är väldigt modern i sitt utseende, ett faktum som varit, och än idag, är väldigt uppskattat av vissa men hatat utav andra, då byggnaden bryter av ordentligt mot de kringliggande äldre husen i området.  Byggnaden är sju våningar hög, med en fasad gjord i glas täckt med hissar och rör i färgerna rött, gult och grönt. Museet går att besöka själv eller i grupp, med eller utan en guide. Då museet är väldigt stort kan det vara bra att planera i förtid vilken eller vilka utställningar man vill hinna med. Efter besöket kan man avnjuta en god middag eller några drinkar i museets tillhörande restaurang “Le Georges”, en industriellt designad restaurang uppe på Centre Pompidous takterass, med en spektakulär utsikt.

Inspiration ifrån nutid och framtid

 

Centre Pompidou är ett stort museum för så kallad samtida konst och postmodern konst. Detta representerar modernare konst som inte är äldre än ungefär 50 år, dagens konst och så kallad framtida konst. Konstnärerna använder sin kreativitet blandat med futuristiskt tänkande i sina verk. Museet innehar över hela 200.00 olika konstverk. I den stora byggnaden finner man två hela våningar fyllda med museets permanenta utställningar. Dessa består utav blandad konst ifrån olika konstnärer, ifrån olika årtionden. Utöver dessa två våningar finns även en biograf där de visar diverse konstfilmer, en scen för dans, teater och musikuppträdanden, en exklusiv restaurang, ett café, samt ett referensbibliotek som även det upptar ytterligare två våningar. Här inne är institutet för forskning i akustisk och musik stationerat. Detta kallas för ”l’Institut de recherche acoustique et musicale”, förkortat IRCAM.


Inspiration ifrån nutid och framtid

I museets butik finner man mängder utav roliga souvenirer att köpa med sig hem efter besöket. Här finner man bland annat böcker, väskor, smycken, heminredning och DVDer med bilder och filmer ifrån olika utställningar. Sedan årsskiftet mellan 2013-2014 finns även ett Centre Pompidou i Malaga, Spanien. Detta är ”lillasystern” till museet i Paris och inte alls lika stort, men med ett liknande utbud. Med detta kulturinitiativ anser man att Malaga tar ett steg närmre att bli en modern och kosmopolitisk stad.