Loading

wait a moment

Chichén Itzá

Mitt inne i den mexikanska djungeln ligger ett av världens sju nya underverk –den historiska mayastaden Chichén Itzá. Staden är belägen på den norra delen av Yucatan-halvön, väster om den populära turistorten Playa del Carmen och Cancún. Det anordnas dagsutflykter mellan dessa destinationer regelbundet, och resan tar endast ett par timmar med buss. Närheten till Playa del Carmen och Cancún bidrar till att en stor mängd turister besöker Chichén Itzá varje år.

Historia

Chichén Itzá hade en lång storhetstid som sträckte sig från 500-talet, då mayafolket bebodde staden, ända fram till cirka 1400. Redan omkring år 1300 började dock förfallet, och inga nya byggnader är daterade till efter detta datum. Mayafolket kom dock inte att kontrollera staden under hela denna period, utan fick se sig besegrade, och staden erövrad, av itzáfolket under 900-talet.

På 1500-talet försökte spanjorerna erövra Yucatan-halvön och Chichén Itzá. Först inledde Conquistador Francisco de Montejo ett angrepp 1527 och lyckades lägga beslag på stora delar av halvön. För att uppnå detta krävdes dock flera strider som resulterade i stora förluster av manskap. Därefter upprättade han ett mindre fort med stationerade soldater i Xaman Ha’, för att han skulle kunna bege sig tillbaka till Spanien, hämta förstärkningar och återvända till Yucatan-halvön igen 1531. Montejo skickade den här gången sin son, Francisco Montejo den yngre, för att erövra de resterande inre delarna av halvön – och slutligen kom han till Chichén Itzá. Där mötta han inledningsvis inget motstånd, utan kunde helt sonika börja dela upp marken mellan sina soldater.

Spanjorernas närvaro kom dock att irritera lokalbefolkningen allt mer, och slutligen fick de nog. De belägrade spanjorerna och bedrev dem slutligen ut ur staden. Därmed vände stridslyckan, spanjorerna jagades bort från Yucatan-halvön och tvingades fly hem till Spanien.

Därefter skulle det dröja fram till 1800-talet innan ruinerna efter den en gång så mäktiga staden återupptäcktes. 1843 blev staden föremål för allmänhetens uppmärksamhet då John Lloyd Stephens släppte boken Incidents of Travel in Yucatan som handlade om hans besök av flera gamla mayastäder.

1894 köpte Edward Herbert Thompson, dåvarande amerikansk konsult för Yucatan-halvön, Hacienda Chichén, vari även Chichén Itzá ingick. Ett köp som regeringen i Mexiko förmodligen ångrade ordentligt efteråt, eftersom Thompson bland annat draggade den heliga offer-cenoten Cenote Sagrado, där han hittade en mängd artefakter av till exempel guld och jade. Dessa artefakter skeppade Thompson sedan iväg till Harvard University och Peabody Museum i USA.

32 år senare blev Thompson faktiskt anmäld av den mexikanska staten, eftersom de menade att han stulit artefakterna. Därefter dröjde det ända fram till 1944 innan den högsta domstolen i Mexiko dömde till Thompsons fördel och den mexikanska regeringen återlämnade Hacienda Chichén till hans arvingar. De i sin tur sålda marken vidare till Fernando Barbachano Peon, som ville använda platsen för turism.

Under 1900-talet har dessutom flera stora utgrävningar genomförts, vilket har format Chichén Itzá till vad det är i dag.

Byggnader

Den kändaste byggnaden är El Castillo (se bild nummer 1). Byggnaden utmärker sig genom flera finesser. När solen står rätt på himlen (dagjämningen två gånger om året) bildas bland annat ormliknande skuggor som löper längs med byggnaden och ansluter till ormhuvudena längst ned på byggnaden.

På bollplanen spelades en speciell sorts bollspel. Vinnaren av detta spel fick den stora även att offras till gudarna genom att kastas ned i Cenote Sagrado. Om de sjönk ansågs gudarna belåtna, men om de flöt trodde man att gudarna var missnöjda med offret. Men innan segrarna kastades ned blev de först påpackade mängder av värdefulla (och tunga) offergåvor som de skulle ta med sig till gudarna, vilket förklarar dels varför de allra flesta sjönk till botten, dels varför den mexikanske regeringar kanske inte var helt nöjda med att Thompson skeppade iväg hela denna enorma skatt.