Loading

wait a moment

Death Valley

Den svenska sommaren bjuder ofta på besvikelser, och många soltörstande semesterfirande beger sig därför utomlands i jakt på värmen. Sommaren 2018 har förvisso inletts med strålande väder och värmebölja, med temperaturer över 30 grader, och maj månad har varit den varmaste på åtminstone 100 år. Faktum är att många som tagit ut sin semester tidigt och rest utomlands till sydligare breddgrader tvärtom har åkt ifrån värmen och hamnat i en betydligt svalare miljö. Men kanske gör det dem ingenting, eftersom värmeböljan nästan har slagit till för hårt, och många klagar på alltför höga temperaturer. Men hettan här hemma är ingenting i förhållande till de temperaturer som regelbundet uppmäts i Death Valley!

En populär

 turistattraktion

Death Valley ligger i sydvästra USA mellan delstaterna Kalifornien och Nevada, nordväst om Las Vegas. Dalen har blivit en populär turistattraktion – mycket tack vare att den ligger på vägen av den runda som många tar då de bilar runt Kalifornien. Det är vanligt att turister hyr en bil i Los Angeles, för att sedan åka till Grand Canyon, Las Vegas, vidare uppåt mot San Fransisco förbi bland annat just Death Valley, Yosemite National Park och Sacramentos vingårdar, för att slutligen ta Highway 1 ned längs kusten förbi Santa Cruz och Big Sur, och slutligen tillbaka till Los Angeles. Det är en otrolig resa som bjuder på skiftande landskap och många otroliga upplevelser.

 

Världens varmaste plats

Death Valley är faktiskt världens varmaste plats. Medeltemperaturen under sommaren ligger över 40 grader Celsius, och varmast är det vanligtvis i juli och augusti då temperaturen ofta närmar sig 50 grader. Den 10 juli 1911 uppmättes här dessutom den temperatur som fortfarande innehar världsrekordet som den högsta temperatur som någonsin uppmätts på jorden. Då stannade termometern på hela 56,7 grader Celsius i skuggan. Alltså cirka 15 grader varmare än de högsta temperaturerna som registrerats i Sverige under den pågående värmeböljan.

Under sommarhalvåret är det i regel så varmt i Death Valley att myndigheterna går ut och varnar besökare. Vanliga rekommendationer är att stanna nära bilen, hålla sig till vägarna och dricka mycket vatten, minst 4 liter om dagen. Man bör dessutom ha rejält med extra vatten med sig ifall någonting händer, till exempel att motorn i bilen slutar fungera. Då måste man snabbt ringa efter hjälp, och sedan vänta i bilen och försöka hålla sig så sval som möjligt. Man bör dessutom ha med sig salt mat och gärna sportdryck för att kunna upprätthålla kroppens saltbalans.

Det är även ganska vanligt att folk beger sig ut i parken till fots, vandrar och campar där. Då gäller det att vara extra försiktig. Följ väderleksrapporterna och planera besöket på dagar med lägre temperatur, och ta med mycket vatten. Folk dör årligen i Death Valley på grund av hettan; myndigheterna i USA beräkna att cirka 1500 personer har avlidit mellan 2002 och 2012. När jag själv besökte parken var det cirka 47 grader Celsius och samma dag avled flera vandrare på grund av värmen. Det är svårt att förstå hur varmt det faktiskt är innan man kommer dit – man klarar inte många minuter utanför bilen innan det börjar bli riktigt obehagligt.

Men samtidigt är det denna extrema hetta som gör besöket till Death Valley till ett minne för livet!