Loading

wait a moment

Eiffeltornet

Den 31 mars 1889 stod en av världens mest populära turistattraktioner klar. Byggnationen hade då pågått i hela två år, två månader och fem dagar (vilket visserligen är 180 år snabbare än tiden det tog att fullborda ett annat av Paris mästerverk: Cathédrale Notre-Dame de Paris). Eiffeltornet invigdes som en del av världsutställningen Exposition Universelle som detta år tillägnades den franska revolutionen. Den här artikeln kommer att handla om Eiffeltornet och dess historia.

Eiffeltornets tillkomst

Eiffeltornet är döpt efter dess grundare Gustave Eiffel. Han var ingenjör och arkitekt samt drev konsult- och byggföretaget Eiffel et Cie. Förutom Eiffeltornet konstruerade Eiffel också stommen till Frihetsgudinnan och ett flertal kyrkor, broar och viadukter. För skapandet av Eiffeltornet hade han även hjälp av arkitekten Stéphen Sauvestre och ingenjörerna Émile Nouguier och Maurice Koechlin.

Eiffeltornet invigdes alltså till världsutställningen Exposition Universelle, och blev där den stora attraktionen. Redan samma år lockade Eiffeltornet nära två miljoner besökare. Men tornet, som sedermera kommit att bli ett landmärke för Paris, och hela Frankrike, var inte ursprungligen planerat för Paris. Faktum är att Eiffel först ville bygga tornet i Barcelona, men då staden sa nej (något de säkert ångrar i efterhand) lyckades Eiffel istället få tillstånd att bygga Eiffeltornet på dess nuvarande plats.

I dag betraktas Eiffeltornet som ett mästerverk och en succé, men så har det inte alltid varit. Istället möttes tornet av skarp kritik när det invigdes. Ett flertal högt uppsatta kulturprofiler motsatte sig bygget, som de menade förstörde den parisiska vyn. De kallade bland annat tornet för en tragisk gatlampa, en skrothög som smutsade ner det idylliska och anrika Paris. För att blidka kritikerna beslutades därför att tornet endast skulle få stå kvar tillfälligt och sedan rivas efter 20 år, 1909. Huruvida planen verkligen var att riva tornet, eller om det endast var tomma ord ämnade att vinna tid för att omvända kritikerna vet vi inte. Men tornet står ju i alla fall lyckligtvis kvar! En anledning var eventuellt att radiotelegrafen uppfanns och Eiffeltornet fick en funktion, då tornet var utmärkt att använda som antenn.

Eiffeltornets omgivning

Eiffeltornet är beläget i det sjunde arrondissementet i Paris, precis vid floden Seine. Tornet omgivs också av flera parker vilket gör att den som besöker Eiffeltornet dessutom kan njuta av en trevlig picknick med full utsikt över tornet. Det kanske bästa sättet att uppleva Eiffeltornet på är antagligen att promenera norrifrån och komma fram till Place du Trocadéro. Där finns en plattform med en spektakulär utsikt – det är även härifrån som de flesta turister tar bilder av tornet. Nedanför plattformen ligger parken Jardins du Trocadéro, utsmyckad med en mängd fontäner och grönområden med både bäckar och vackra växter. Om man passerar Jardins du Trocadéro och vidare över Seine kommer man så fram till Eiffeltornet. Numera måste man dock även ta sig igenom en säkerhetskontroll för att komma hela vägen fram. Vill man gå vidare ligger den fantastiska parken Champ de Mars precis bakom tornet.

Upp i Eiffeltornet

För den som vill ta sig upp i tornet väntar en utmaning. Eiffeltornet sträcker sig nämligen hela 1665 trappsteg, eller 324 meter, upp i luften. Tornet har tre olika plattformar, varav den högsta är belägen på 276 meters höjd. För att ta dig hit upp måste du dock ta hissen, eftersom trappan är avstängd för turister. Men till de andra två plattformarna kan du ta trapporna. Det är betydligt billigare än hissarna och då får du dessutom ett rejält träningspass på köpet!