Loading

wait a moment

Eremitaget

Eremitaget

I den vackra ryska staden St. Petersburg hittar man ett av väldens främsta konstmuseer med konstverk från dem allra största. Eremitaget, eller Gosudarstvennyj Ermitaz som det heter på ryska är temat för denna artikel.

Världens näst största konstmuseum

Eremitaget grundades av Katarina den stora 1764 i den dåvarande ryska huvudstaden St. Petersburg. Muséet firar sin födelsedag på ST. Katarinas dag den 7 december. Man ska komma ihåg av St. Petersburg var en stad under utveckling men allt skulle vara noga planerat och ståtligt. Katarina den stora hade planer på att skapa en stad i stil med dem andra stora europiska huvudstäderna som Paris och London. Tanken var att skapa en storslagen stad, vacker som få med all den lyx och komfort en huvudstad kräver. Katarina den stora var mycket intresserad av konst och kultur och ville skapa världens främsta konstmuseum eller snarare en konstitution.

Samma år, alltså 1764 köper Katarina den stora en stor samling konst på ca 250 konstverk från Berlin. Eremitaget är egentligen sex olika byggnader som skapar ett konstcentrum och byggnaderna ritades av den franska arkitekten Jean Baptiste M. Vallin de la Mothé. Den största byggnaden av dem sex, Vinterpalatset var även residens för dem gamla tsarerna och Vinterpalatset är väldigt rikt inrett och belägget vackert vid floden Neva. I dem olika byggnaderna hittar man väldigt mycket konst, skulpturer och andra viktiga kulturella föremål. Man hittar även unika smycken som diamanter, opaler och guld finns och dem ryska kronjuvelerna. Fabergé, den famösa ryska juvelsaren som tillverkar guldägg finns även att beskåda på Eremitaget. Man hittar även världens största samling av Rembrandts konst och verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo och många fler.

Världens näst största konstmuseum

 I dem olika byggnaderna pågår olika utställningar men några är permanenta och dem är förhistorisk konst, den italienska renässansen, spansk och italiensk konst, holländsk, tysk, fransk och brittisk konst, modernism och naturligtvis rysk konst. Eremitaget har genomgått olika stadier, mycket pga. olika krig och andra turbulenta tider. Efter oktoberrevolutionen så förstatligades Eremitaget vilket det är än idag. Eremitaget led under andra världskriget och många tavlor och andra föremål blev stulna men har under årens lopp blivit hittade och återlämnade. Fortfarande finns det föremål som aldrig har blivit hittade. Eremitaget var till en början bara öppen för adeln och överklassen men öppnades upp för allmänheten först 1852.

Idag har Eremitaget mer än tre miljoner ovärderliga föremål och sedan 2009 så finns det en filial till museet i Amsterdam, Nederländerna. Eremitaget har en speciell plats bland det ryska folket. Det talar om en tid då Ryssland var en kulturell stormakt och Eremitaget är en nästan helig plats i Ryssland. Eremitaget är ett av Ryssland mest besökta turistplatser och är ett måste för alla konstintresserade. Eremitaget har även en respekterad volontärtjänst där studenter men också andra har möjlighet att volontärer och hjälpa personal med olika aktiviteter. Muséet är också väldigt öppet för nya konstnärer och det finns en hel avdelning för amatörer som vill visa upp sin konst och sina verk. Katarina den storas vision om att skapa ett kulturellt världscentrum lyckades och idag är muséet ett av världens mest ansedda.