Loading

wait a moment

Golden Gate Bridge

Vad har egentligen Vänersborg gemensamt med San Fransisco? Jo, båda städerna kan stoltsera med en bro designad av arkitekten Joseph Baermann Strauss. I Vänersborg har Strauss nämligen designat den bro som går över Trollhätte kanal, och i San Fransisco är han hjärnan bakom den aningen mer kända Golden Gate Bridge. Den här artikeln kommer att ägnas åt just Golden Gate Bridge, som numera är en av världens främsta turistattraktioner.

Snabbfakta om Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge sträcker sig mellan Marin County och San Fransisco över sundet Golden Gate, och är definitivt en av världens mest kända broar – i hård konkurrens med bland annat Tower Bridge i London och Brooklyn Bridge i New York. Bygget inleddes redan 1933 och bron stod sedan färdig 1937. Då var Golden Gate Bridge dessutom världen längsta så kallade hängbro – ett rekord som stod sig fram till 1964, då Verrazano-Narrows Bridge i New York knuffade ner Golden Gate Bridge från tronen.

Golden Gate Bridge är hela 2737 meter lång och består till stor del av stålbalkar. Dessa stålbalkar är målade med den karakteristiska färgen International Orange, vilket gör att bron lyser orange och smälter in med de övriga färgerna i solnedgången. Att få bevittna en solnedgång vid Golden Gate Bridge är sannerligen något utöver det vanliga!

Färgen på bron fyller även en funktion. Eftersom det ofta ligger tung dimma över Golden Gate-sundet är det viktigt att bron syns. Färgen syftar alltså till att skapa kontrast mot färgerna på det kringliggande havet och himlen. För att fartyg ska kunna upptäcka bron i dimman är den dessutom försedd med mistlurar, vilka blåser ut en kraftig ton över sundet. Dimman är även en av anledningarna till att bron behöver vara så hög – eftersom dess toppar måste stick upp över dimmolnen för att underlätta flygplans och helikoptrars navigering.

Men bron har också en mörk baksida. Redan under byggnationen omkom faktiskt hela elva personer i arbetet. Och sedan bron invigdes har ungefär 1 600 tagit sitt liv genom att hoppa ned ifrån den. Arbetet med att förhindra dessa självmord har tagit tid, men 2014 klubbades äntligen ett beslut igenom om att montera upp ett skyddsnät längs med bron, och detta nät beräknas vara på plats under 2018.

Att se från bron

Jag ska här börja med att nämna att bron kan betraktas från en rad olika kända platser, från vilka de flesta fotografier av bron är tagna, till exempel Fort Point National Historic Site, Baker Beach eller Crissy Fields, men när man väl har sett bron på avstånd bör man helt klar ta sig ut på den till fots. Från Golden Gate Bridge får man en fantastisk utsikt över hela Golden Gate-sundet och San Fransisco och Alcatraz. Ett perfekt sett att få en överblick över området innan man åker vidare in i San Fransisco. I Golden Gate-sundet finns dessutom ett rikt djurliv, med bland annat knölval, delfin, tumlare, säl, sjölejon och pelikan, och vill man så kan man åka med en båt ut i sundet på valsafari. Men faktum är att om man har tur, så kan man få se valar, och alla andra djur, direkt från bron. När jag själv besökte San Fransisco och stod uppe på Golden Gate Bridge så simmade faktiskt en flock knölvalar runt i vattnet precis under bron – något jag aldrig kommer att glömma!