Loading

wait a moment

Kinesiska muren

Den kinesiska muren (eller kinesiska: 长城, Chángchéng) räknas som ett av världens sju nya underverk och är i dag en turistattraktion som lockar stora mängder turister, årligen ungefär 10 miljoner. Muren är inte bara ett otroligt arkitektiskt mästerverk, utan dessutom en inblick i kinesisk historia. För den som besöker Beijing och de nordligare delarna av Kina är den kinesiska muren en självklar destination.

Myter om muren

Det cirkulerar en hel del myter om den kinesiska muren. En sådan myt är att det skulle gå att se muren från månen. Muren är förvisso väldigt lång, ungefär 6400 mil, eller 8850 mil om man räknar med till exempel naturliga barriärer och diken. Men längden gör tyvärr inte att man kan se muren från månen. För att något sådant skulle vara möjligt hade det krävts att muren vore betydligt bredare och högre. Däremot ska det vara möjligt att se muren med optiska hjälpmedel (och optimala väderförhållanden) om man befinner sig i omloppsbana runt jorden.

En annan vanligt förekommande myt är att muren ser likadan ut i dag som den gjorde när den byggdes. Det stämmer inte riktigt. Den mur som vi ser i dag är inte densamma som först byggdes. Muren har förstärkts, byggts om och restaurerats åtskilliga gånger genom åren. Men den moderna muren är inte heller den någon direkt ny konstruktion, utan har stått i ungefär 500 år.

Ytterligare en myt är att det rör sig om en enda lång enhetlig mur. Så är inte fallet. Det handlar snarare om ett flertal murar som till viss del hänger samman. Murarna är heller inte byggda samtidigt, utan olika delar är byggda under olika tidsperioder. Man kanske dessutom tror att den kinesiska muren är relativt rak eller sträcker sig från en geografisk punkt till en annan, men istället går flera delar av muren i olika riktningar.

Muren som turistattraktion

De flesta som besöker muren utgår från Beijing och gör en dagsutflykt därifrån. Bor man på hotell är det vanligt att hotellpersonalen kan hjälpa till att anordna minibuss till olika sektioner av muren. Att resa själv med till exempel taxi kan ibland vara svårt eftersom taxichaufförer i Kina vanligtvis inte talar speciellt bra engelska, om de ens talar någon alls. Därför kan det vara bra att få hjälp att organisera utflykten. För den som vill boka allting hemifrån före avresa går det även att boka dagsutflykter till muren från Beijing via hemsidor.

De vanligaste destinationerna för sådana utflykter är Badaling och Mutianyu. Badaling ligger närmare Beijing och är mer turistvänligt. Denna del av muren är även mer restaurerad än muren vid Mutianyu. Kanske är Badaling därför ett bättre alternativ för barnfamiljer eller för den som inte vill åka så långt. Mutianyu är dock mer autentiskt, just eftersom muren inte är lika tillputsad. Resan hit är förvisso längre, men det är inte alls lika många turister här, så du slipper trängas. Vid Mutianyu tar du en lift upp till muren och sedan kan du promenera runt relativt fritt. Här finns en mängd vakttorn och utsikten över landskapet runt muren är fantastiskt. Har du tur med vädret (och föroreningarna) kan du till och med se skyskraporna i Beijing som sträcker sig upp mot himlen.