Loading

wait a moment

Lutande tornet i Pisa – Ett fuskbygge?

När man besöker Pisa i Italien så kan man inte missa en sevärdhet som har satt staden på resmålskartan – det lutande tornet. Tornet tillhör höjdpunkterna och är ett runt klocktorn, en romanskt kampanilan torn, som blivit beröm världen över för att det lutar. Klocktornet byggdes för att kunna ringa in till mässor i den närliggande katedralen Duomo di Pisa.

Egentligen i grunden så är bygget av tornet ett misslyckande för arkitekten Bonanus Pisanus då han gjorde en dundertabbe och började bygga tornet, som nästan 850 år senare har gjort att folk vallfärdas till Pisa. Sedan gjorde inte de andra arkitekterna Gherardo di Gherardo, Giovanni Pisano och Giovanni di Simone, saken bättre under de två hundra åren som det tog att färdigställa tornet, inkluderat byggpauser.

Tornets historia

Under 1173 lades grundstenarna till tornet och det tog 199 år innan tornbygget stod klart. Redan under bygget började tornet luta, vilket ledde till att översta biten av byggnaden fick en annan vinkel. Det var ett försök att lindra problemet med lutningen. Tornet har en lutning på cirka fyra grader, men innan det blev restaurerat mellan 1990 – 2001 var lutningen hela 5,5 grader, så numera lutningen inte lika kraftig.

Varför lutar tornet?

Anledningen till att tornet lutar är en miss från byggherrarnas sida, då marken inte lämpar sig för en sådan tung och hög byggnad. Tornet byggdes av kalksten, kalkbruk med en fasad av marmor, vilket innebar att bygget väger cirka 14 500 ton. Marken under tornet är nämligen mycket sandig och lerig samt väldigt rik på vatten. I och för sig behöver det inte vara allvarligt, men problemet var att marken inte är enhetlig under hela tornets markyta. Vilket gjorde att tornet började luta så småningom.

Anledningen till restaureringen var att förhindra tornet att välta, vilket det var på väg att göra. Tornet riktades upp en aning. Det avlägsnades en del av jorden under fundamentet på den högra sidan och det fästes vikter för att motverka lutningen. Detta gjorde att fundamentet hamnade mer på samma nivå som den lägre sidan (det hållet som lutningen går åt).

Att besöka tornet

Det gå numera att ta sig upp för alla de 296 trappstegen för att komma upp tornets topp som är 57 meter från marken och titta ut över Pisa. Det gäller att boka en biljett under turistsäsongen för att slippa ställa sig i kö. Biljetten gäller inte enbart ett besök i tornet utan också till katedralen. Tornet ligger på Piazza del Miracoli och det är lätta att ta sig dit och tar cirka 20 minuter att gå från centralstationen.

Designen av tornet är vacker och vill man inte klättra upp kan man nöja sig med att beundra tornet på håll och förundra sig över lutningen. Därför är det inte så konstigt att det lutande tornet i Pisa har hamnat på UNESCO:s världsarvslista. Dessutom kan man passa på att ta häftiga bilder med sig själv förhindra att tornet välter, men se till att inte gå på gräset. Går man på gräset kan det bli böter, vilket är dumt speciellt då man vill att reskassan ska vara till roligare saker.