Loading

wait a moment

Madame Tussauds

Jag tyckte att det var passande att bli kvar I England efter att vi skrivit om brittiska museet, för att nu besöka ett av Englands populäraste turistmål, vaxkabinettet Marie Tussaud där ni hittar vaxfigurer av många av historiens största profiler men ven personer av stor betydelse och som haft stor inverkan på den mänskliga utvecklingen inom deras respektive genre. Detta innefattar allt från uppfinnare, artister, konstnärer till världsledare och andra individer.

Madame Tussaud föddes under namnet Marie Grosholtz i Strasbourg, Frankrike år 1761. Marie kom i kontakt med skapandet av vaxskulpturer genom sin mor som var hushållerska hos en Dr. Philippe Curtius i Bern, Schweiz. Han såg hur dottern var fascinerad i hans arbete och beslöt sig för att börja lära henne hela processen. Efter något år flyttade sedan Curtius till Frankrike och beslöt sig då för att ta med sin unga lärling, som vid flytten bara var sex år gammal.

Efter omkring tio år i Frankrike skapade Tussaud sin allra första vaxskulptur av den kände franske författaren Voltaire och det var i samband med detta som man verkligen fick upp ögonen för henne och hennes verk samt talang. Ett resultat av detta blev att hon, vid 17 års ålder, blev konstlärare till den dåvarande franska kungen, King Louis XVI, syster Madame Elizabeth på palatset i Versailles. Allt såg ut att vara guld och gröna skogar men efter den franska revolutionen hamnade Tussaud i fängelse under tre månader i väntan på avrättning men släpptes till sist med hjälp av en inflytelserik vän.

Berest konstnär

När hennes mästare gick bort år 1794 ärvde Tussaud hela hans omfattande samling som hon sedan tog med sig under resor runt om i Europa, resor som varade under 33 år. Det var också under denna period som hon hittade och gifte sig med sin man, Francois Tussaud vilket gjorde att man döpte om utställningen till Madame Tussauds. Hennes resor tog henne till sist till England där hon reste omkring och visade upp sin samling då hon inte kunde återvända till Frankrike. Sen vid 1831 beslöt hon sig för att slå rot och starta ett museum, på Baker Street i London. En av huvudattraktionerna i detta museum var skräckkammaren, Chamber of Horrors som delvis bestod av offer från den franska revolutionen tillsammans med mordoffer och brottslingar som hon stött på under sina år på resande fot.

Än idag, över 200 år senare, finns det fortfarande verk kvar som tillverkats av Marie Tussaud i galleriet. Som mest innehöll museet över 400 olika figurer men efter en brand som utbröt 1924 tillsammans med bombningen under andra världskriget, så förlorade man många av dessa äldre skulpturer och modeller men som tur var överlevde dock formarna som använts för att skapa dessa vilket gjorde att man kunder återskapa dessa så som de såg ut under hennes tid. Det äldsta verket som ställs ut i London är ett verk som gjordes av självaste Curtius och som är daterat till år 1765. Andra verk som också överlevde branden och kriget innefattar bland annat Robespierre och George III.

När sedan Marie Tussauds gick bort den 15 april 1850 efterlämnade hon sitt livsverk till efterlevaande familjemedlemmar och det var hennes barnbarn, Joseph Randall som beslöt sig för att flytta verksamheten från dåvarande Baker Street till en ny byggnad som han lät upprätta på Marylebone Road, där museet finns än idag. Man öppnade anläggningen i dessa nya lokaler den 14 juli, 1884 och nu, 133 år senare måste ni bara besöka denna historiska plats om ni befinner er i London.