Loading

wait a moment

Niagarafallen

Med en fallhöjd på otroliga 54 meter och en fantastisk bredd är Niagarafallen en av de största och vackraste turistattraktionerna i Nordamerika. Hit kommer miljontals besökare varje år. Ett vanligt missförstånd är att Niagarafallen skulle vara ett vattenfall, men sanningen är att det faktiskt rör sig om tre stycken olika fall: Amerikanska fallen (American Falls), Hästskofallen (Horseshoe Falls) och Brudslöjefallen (Bridal Veil). Tillsammans har fallen en bredd på 1203 meter. Fallen är belägna på gränsen mellan USA och Kanada.

Historia, glaciärer och daredevils

Vattnet som i dag störtar över Niagarafallen kommer från fyra av de fem stora sjöarna i Nordamerika: Eriesjön, Huronsjön, Michigansjön och Övre sjön. Det var efter den senaste istiden som vattnet i Eriesjön, efter att glaciären smälte, svämmade över och bildade Niagarafloden, som sedan kastas över Niagarafallen under dess färd mot Ontariosjön. Men det var inte förrän på 1600-talet som fallen upptäcktes av Europa, av upptäcktsresanden Louis Hennepin.

För cirka 200 år sedan skapades en lite ovanlig trend som skulle komma att hålla i sig ända till vår tid: nämligen att frivilligt kasta sig ner för Niagarafallen. Sam Patch sägs vara den första som hoppade ner för en av klipporna med livet i behåll. Sedan dess har han följts av andra dödsföraktande människor som alla försöker överträffa varandra genom att ta sig ner för fallen på mer eller mindre kreativa sätt (i tunnor, på lina, i baddräkt etc.), och med mer eller mindre lyckade resultat. En av den mest kända av dessa så kallade “daredevils” (eller våghalsar) var läraren Annie Taylor, som 1901 åkte nedför Niagarafallen i en trätunna och överlevde. Spännande hobby eller livsfarligt? Hursomhelst är det i dag förbjudet att försöka sig på dessa spektakel utan att ha ett särskilt tillstånd.

Tre fall, två länder

Som tur är har Niagarafallen så mycket annat roligt (och betydligt lugnare) att erbjuda. Till att börja med bör man först bestämma sig från vilken sida av fallen man vill befinna sig på vid besöket. De kan nämligen bli sedda från båda de två tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Ontario. Vilken av städerna man bör satsa på beror lite på vad man är ute efter. Förutom att se fallen finns det många andra attraktioner. Niagara Falls, Ontario lever på sin turism och har bland annat sitt alldeles eget Ripley’s Believe It or Not!-museum som garanterar många skratt och knasigheter. Utöver det är staden full av livliga barer, kasinon, restauranger, hotell och nöjen. Därför åker många först till Kanada-sidan och stannar över natten, för att sedan promenera över till USA på Rainbow Bridge. Där finns nämligen de populära turistattraktionerna ”Cave of the Winds” (en gångbro vid sidan av fallet) och den blöta turen ”Maid of the Mist” där man kan komma otroligt nära fallen med båt.

Så, vare sig du är en turist eller en ”daredevil” finns det något att göra vid de historiska Niagarafallen – både på den amerikanska och den kanadensiska sidan. En sak som kan vara viktig för hobbyfotografen och instagrammaren att veta är att du från den kanadensiska sidan av fallen nästan alltid är garanterad att få se en regnbåge – bara en sån sak!