Loading

wait a moment

Svenska turistattraktioner

Det har blivit dags att vända hemåt och rikta blicken mot några av de turistattraktioner som vi finner på svensk mark – för man måste verkligen inte åka utomland för att hitta populära resmål. I Sverige har vi bland annat ishotellet i Jukkasjärvi, vikingastaden Birka, Lunds domkyrka och Visbys ringmur, men i den här artikeln inriktar vi oss på Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg, där vi finner bland annat Gröna Lund, Skansen och Liseberg.

Skansen

Portarna till Skansen öppnades första gången redan 11 oktober 1891 och parken har Artur Hazelius att tacka för sin existens. Hazelius började 1872 att resa runt och samla in diverse föremål som han betraktade som viktiga ur kulturellt hänseende. 1880 grundade han sedan stiftelsen Nordiska museet, och till denna stiftelse fick Hazelius en tomt på Lejonslätten av kungen till sitt förfogande. På denna tomt byggdes också nuvarande Nordiska museet.

Men Hazelius var ännu inte nöjd. Han ville erhålla tillräckligt mycket mark för att också byggnader av kulturellt värde skulle kunna få en plats i hans bevaringsprojekt. Slutligen fann han vad han letade efter och grundade där Skansen.

I dag är Skansen en populär destination både hos stockholmarna och de mer långväga besökarna. Förutom de historisk-kulturella byggnaderna finns här även en mängd djur, framför allt nordiska, till exempel brunbjörn, varg, järv, lodjur, älg, utter och vildsvin. Det finns även en inhägnad där barnen kan klappa olika tamdjur, Barnens zoo. Därutöver anordnas högtidsfirande vid exempelvis midsommar och nyår på Skansen. Och framför allt – allsång på Skansen!

Gröna Lund

Vi stannar i Stockholm och tittar närmare på Gröna Lund, eller Grönan, som nöjesparken kallas i folkmun. Innan nöjesparken Gröna Lund började byggas hade samma område (Kungliga Nationalstadsparken) länge varit föremål för olika nöjesverksamhet och omtalas av bland annat Carl Michael Bellman i Fredmans epistlar.

Gröna Lund är faktiskt Sveriges äldsta tivoli och öppnades redan 1883. Lyckligtvis har åkattraktionerna förnyats sedan dess och i dag kan parken stoltsera med bland annat Eclipse, Fritt Fall, Insane, Jetline, Ikaros och Vilda Musen. Förutom åkattraktioner har Gröna Lund även teater och flera scener. På den Stora scenen har världsartister såsom ABBA, Lady Gaga, Kiss, Jimi Hendrix, Bob Marley och The Hives spelat.

Liseberg

Liseberg är nordens största nöjespark och Sveriges mest besökta turistattraktion. Nöjesparken så som den ser ut i dag har vuxit fram gradvis allt sedan Göteborgs 300-årsjubileum 1923, då Liseberg invigdes som en tillfällig attraktion under festligheterna. Nöjesparken blev dock så populär och lockade så många besökare att man beslutade om att hålla den öppen även fortsättningsvis. I dag är Liseberg en enorm anläggning med scener, barer, restauranger och mängder av åkattraktioner, såsom AtmosFear, Balder, Helix, FlumeRide och Kållerado.

Namnet fick parken indirekt av Johan Anders Lamberg och hans fru Elisabeth Söderberg, som vanligtvis kallades för Lisa. 1753 döpte Johan marken där Liseberg ligger till Lisas berg, sedermera Liseberg!

Vill man läsa mer om Liseberg så har nöjesparken faktiskt startat sitt eget uppslagsverk, i vilket man kan slå upp olika åkattraktioner, byggnader och speciella händelser, som när Michael Jackson besökte Liseberg 10 juni 1988. En myt om detta besök är att Michael Jackson abonnerade hela parken en dag åt sig själv och sitt entourage. I själv verket öppnade Liseberg klockan 3 dagen för Jacksons besök, men han och hans sällskap anlände och fick tillgång till parken redan kvart i elva.