Loading

wait a moment

Taj Mahal

Vid stranden av Yamuna River i Indien ligger ett av världens sju nya underverk, nämligen Taj Mahal, som utan tvekan är en av världens vackraste byggnader. Taj Mahal består egentligen av flera byggnader, men det är den vita marmorgraven som främst sticker ut och som de flesta tänker på då de hör Taj Mahal. Taj Mahal utmärker sig genom sin finkänsliga arkitektur vilken blandar ståtliga och pampiga utsvävanden med diskreta och stilrena drag. Kontraster mellan olika färger, vitt, rött, grönt och blått, samt geografiska former, cirklar, hexagoner och raka rektanglar, bidrar till Taj Mahals både enkla och enastående skönhet. Dessutom pryds huvudbyggnaden av en mängd ingraverade geometriska former och persisk kalligrafi.

Historia

Shah Jahan föddes den 5 januari 1592 i Mogulriket och tog makten över riket 1628 efter en blodig kamp om tronen. Där regerade han i 30 år och behöll makten fram till 1658. Shah Jahan hade ett flertal olika fruar, men en av dessa höll han som självklar favorit, nämligen Mumtaz Mahal. Hon hette egentligen Arjumand Banu Begum, men fick namnet Mumtaz Mahal, som betyder ’palatsets utvalda’. Hon avled 1631 i barnsäng och det var efter hennes död som Shah Jahan påbörjade bygget av Taj Mahal till hennes minne, och det är hennes grav som pryds av det vita marmormausoleet. Bygget av Taj Mahal inleddes 1632 och tog ungefär 16 år.

Byggnader

Huvudbyggnaden är alltså det mausoleum som pryder Mumtaz Mahals grav. Graven står på en kvadratformad plattform och därifrån reser sig byggnaden uppåt. Huvuddelen är formad likt en kub, med flera stora valv, och ovanpå denna del vilar fyra mindre chattrier, lusthus, en i varje hörn av byggnaden. Dessa fungerar även för att släppa in ljus i byggnaden. Kronan på verket är den större lotusdesignade kupol som lyfter sig från mausoleets centrum. Denna kupol ger byggnaden dess karakteristiska och mäktiga utseende. Längst upp på kupolen sitter en spira av brons (tidigare av guld), som i sin tur bär upp en måne. Slutligen inramas huvudbyggnaden av fyra stycken, 40 meter höga, minareter, en i varje hörn av plattformen. Högst upp på varje minaret sitter ytterligare en lotusdesignad chattri med förgylld spira.

Andra byggnader är till exempel huvudingången. Den är byggd i sandsten med en röd nyans och prydd med samma persiska kalligrafi som graven. Den röda sandstenen återkommer även hos andra byggnader, och andra detaljer, i Taj Mahal – bland annat hos de två inre byggnaderna på vardera sida om graven. Den ena av dessa är en moské och den andra är ett gästhus, eller jawab. Utanför murarna till Taj Mahal återfinns dessutom flera andra gravar, i vilka Shah Jahans andra fruar och Mumtaz Mahals favorittjänarinna vilar.

Trädgården är av typen charbagh, vilka ska efterlikna de trädgårdar som finns i paradiset. Detta förklarar bland annat den vattenarkitektur som skiljer trädgården i olika delar. I paradisen finns nämligen en central källa, och ur denna mynnar fyra floder ut och rinner åt varsitt väderstreck. Liksom i paradiset är en vattentank i marmor placerad centralt i Taj Mahal, och ur denna sträcker sig fyra bassänger i olika riktningar. I trädgården finns dessutom en mängd fontäner och vackra växter symmetriskt utplacerade med noggrann precision.

Taj Mahals kombination av välplanerad helhet och oerhörd detaljrikedom gör det sannerligen till ett arkitektiskt mästerverk. Även om man redan vid en första anblick förundras över dess skönhet döljs så mycket mer i de detaljer man bara kan upptäcka på nära håll. Därför borde ett besök till Taj Mahal vara en självklarhet!