Loading

wait a moment

Varför lyssna på opera

Varför lyssna på opera

Den klassiska scenen i Romeo och Juliet är kanske bland det första som dyker upp i huvudet när man tänker på opera. Uppklädda gäster med kikare och sångare med barock inspirerade komplicerade håruppsättningar i vackra salar och vitpudrade ansikten är kanske andra saker som är lite klassiska när man tänker på opera. Många har förutfattade meningar om att opera endast är för överklass och att det är tråkigt medan det finns andra som istället lever för besöken. Rent kortfattat så väcker opera mycket och många olika känslor, det är i alla fall ett som är säkert.

Historien bakom opera

Historiskt brukar man benämna L´orfeo som den allra tidigaste uppsättningen i den form som vi är vana vid. Operan som sattes upp redan i början av 1600 talet benämns på svenska som Orfeus. Underhållningen i form av musikaliska berättande verk var dock inte ny för 1600 talet utan har funnits, dock i liten annan form, ända sedan antikens Grekland. Intåget av vad vi förknippar med opera kom dock med en mindre grupp av bland andra musiker, konstnärer och poeter vilka träffades i Florens i slutet av 1500 talet. De var de första som ansåg att man skulle berätta de klassiska draman ifrån Grekland i form av opera, musikverk.

Operans fader Claudio Monteverdi, räknas som en av de allra främsta inom musikaliska verk inom operan.  Han var även den som stod bakom att den första operan i historian sattes upp i form av den tidigare nämnda L´orfeo i Mantua och än idag är hans verk fortfarande en av de mest uppsatta och uppskattade. Konstformen opera blev populärt och spreds sig snabbt i Europa och redan 1637 stoltserade Venedig med sitt första operahus. Kungahusen runt om var inte sena att anamma den nya trenden och i slutet av 1700 talet kunde man i princip hitta ett operahus i vartenda europeiska land.

Historien bakom opera

Opera i Sverige

Den svenska operahistorien startar något senare än den i Italien, Frankrike och i England och den allra första föreställningen på nationalscenen, den kungliga operan i Stockholm, hölls i januari 1773. Opera hade dock funnits i det svenska kungahuset redan tidigare i form av franska operatrupper och Gustav III hade ett starkt intresse för just denna kulturform. Intresset var så pass starkt att han faktiskt finansierade kungliga operans verksamhet helt med egna privata pengar och det är därför rent ironiskt och såklart ytterst tragiskt att han även blir mördad på operan år 1792.

Atmosfär och stämning

Att gå på opera innebär att man insuper hundratals år av kulturhistoria och det är fortfarande idag ett mycket formellt event vilket i sin tur ställer lite krav på din egen klädsel. Vem säger nej till lite uppklädning för en gångs skull? Med orkestrar som spelar för livet och med sångare som tar i för allt vad de är värda, att se på opera är en konstform alla borde uppleva någon gång i livet. Skådespeleriet och musiken gör tillsammans med vackra byggnader själva upplevelsen till något mycket unikt. Våga prova opera.