Loading

wait a moment

Yellowstone nationalpark

Yellowstone är en vacker nationalpark som ligger i de klippiga bergen i USA. Den är främst känd för sin unika miljö som innehåller både vattenfall och gejsrar, samt för det rika djurlivet som består av bland annat vargar och björnar. Varje år strömmar tusentals turister till parken för att ta del av den mäktiga naturupplevelsen.

Upptäckten av Yellowstone

Yellowstone nationalpark  grundades redan år 1872, vilket gör den till världens äldsta nationalpark. Parkens marker har dock nyttjats av Usas ursprungsbefolkning sedan flera tusen år tillbaka. Då var den känd under namnet ”Gula stenarnas flod” efter de gulaktiga bergen som finns i Yellowstones Grand Canyonområde. År 1857 tog sig Jim Bridger till Yellowstone men när han kom tillbaka från sin resa hade få människor svårt att tro på hans berättelser om källor som kokade och gejsrar som sprutade vatten högt upp i luften. 1871 for en ny expedition till Yellowstone, och då insåg man att allt som Jim Bridger hade berättat om parken faktiskt var sant. Redan året efter kom ett dokument från den dåvarande presidenten som innebar att Yellowstones nationalpark var grundad.

Yellowstone

Upplevelser i parken

Det finns ett stort utbud av aktiviteter att ta del av i Yellowstone. En populär upplevelse är att besöka parkens egna Grand Canyon. Det är en 23 kilometer lång sträcka som innehåller närmare 300 vattenfall. En annan fantastisk upplevelse är ”Old Faithful”, som är den kändaste gejsern i hela Yellowstone. Den fick sitt namn på grund av sina regelbunda utbrott och från det att parken upptäcktes har gejsern haft närmare en miljon utbrott. Om man är intresserad av djur så finns det gott om möjligheter för att kunna få syn på grizzlybjörnar i sin naturliga miljö. Det är vanligast att se dem tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Det är dock viktigt att man tänker på sin säkerhet och inte går för nära de vilda björnarna. De är rejält stora djur som blir runt 2 meter långa och väger omkring 400 kg. Det finns också många andra djur som man kan titta på i parken, till exempel hjortar och bufflar.

Besök Yellowstone nationalpark

För den som är intresserad av göra ett besök i Yellowstone finns det vissa saker att tänka på. Parken är stor, hela 9000 kvadratkilometer. Därför bör man också se till att man avsätter tillräckligt med tid för att hinna uppleva allt som man vill se. Vädret i Yellowstone kan variera kraftigt och den bästa tiden brukar vara att besöka parken under sensommaren eller i början av hösten. Eftersom parken är väldigt stor finns det också en väldigt skiftande terräng, vilket man bör var beredd på. Det finns dock gott om vandringsleder som passar både den som vill ha en lättare promenad eller för den vana vandraren som söker efter en mer krävande utmaning.

flodpromenad yellowstone

För att ta sig till Yellowstone måste man resa till de nordliga delarna av USA. Parken ligger i den nordvästra delen av amerika och hör till delstaterna Wyoming, Idaho samt Montana. Den största delen av parken ligger dock i Wyoming.